10
apr

Tele-koehandel over netneutraliteit mislukt

Deze week was het zover: handjeklap bij het EP over netneutraliteit en roaming. Als u als weet waar dit over gaat (minder dan 1% van de Nederlanders, schat ik), dan weet u vast ook het antwoord op de volgende vraag. Wat hebben netneutraliteit en roaming met elkaar te maken? Juist… niets, behalve dat het om geld gaat. Veel geld.

Maar netneutraliteit gaat om principes, hoor ik u denken – zoiets als vrijheid van meningsuiting.

Het EuroParlement houdt de rug recht

Het lijkt erop dat netneutraliteit in Europa is gered. Behalve een paar activisten zijn er maar weinigen echt warm geworden van dat nieuws. Toch is een groot goed gered.

EP volgt grotendeels het NL-adagio dat positieve discriminatie ook discriminatie is en dat het blokkeren en afknijpen (blocking or throttling of services in het jargon) niet gepast is op een open internet.

Het blokkeren of afknijpen van diensten is iets wat veel telecomproviders op hun verlanglijstje hadden staan. Maar de lobby van providers (o.a. ETNO European incumbents) heeft weinig effect gehad.

Waarom willen providers af van netneutraliteit?

Eenvoudigweg omdat het eenvoudig geld verdienen in de weg staat. De Europese netneutraliteit behelst onder meer dat operators slechts onder zeer strikte voorwaarden extra geld mogen vragen voor ‘premium-doorgifte’ van data via het internet. Hiermee wordt voorkomen dat operators bijvoorbeeld aan bandbreedte-grootverbruikende partijen (zoals de Amerikaanse videostreamsite Youtube/Netflix/Spotify) of consumenten een apart bedrag gaan rekenen voor een snellere doorgifte van videobeelden.

Voor- en nadelen

Zijn er voor- en nadelen van discriminatie? Jazeker, alles heeft zo zijn voor- en nadelen. En ze zijn netjes verdeeld over providers en hun klanten:

Voordelen bij de providers:

  • Aan twee kanten geld verdienen met ‚eenvoudige’ internet-pijpen
  • bij innovatie OTT-dienstenleveranciers – extra betalen voor ‚premium’-kwaliteit
  • bij onwetende consumenten – extra betalen voor standaard diensten
  • Meer mogelijkheid om hiermee klanten te binden (lock-in)
  • Meer mogelijkheid voor differentiatie op prijsstructuur
  • Meer mogelijkheden voor het afhouden van concurrerende Over-The-Top (OTT)-diensten ten faveure van eigen diensten

De nadelen bij de klanten van providers:

  • Het wordt complex; internet is niet meer internet; sommige diensten niet toegankelijk voor iedereen
  • Minder snelle innovatie
  • Gemiddeld duurder dan open internet

En dan toch nog even over roaming…

Het koppelen van netneutraliteit aan roaming is puur opportunistisch en een zwaktebod van de provider-lobby. Het kwartetten zoals dat in Nederlands nog wel eens werkt, is volkomen mislukt in Brussel. Door een paar wakkere Nederlanders, onder andere! Met dank aan Europa, Nelie Kroes en Marietje Schaake (D66).

PS: Het kan trouwens nog gekker: In een reactie zegt BTG – bij uitstek de partij die de belangen van de klanten van de provider kan behartigen – dat zij zich zorgen maakt over de providers

bronnen:

 

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *