27
aug

Bromvlieg

Kent u dat: het stupide gedrag van een bromvlieg, die perse dwars door een vensterruit naar buiten wil vliegen. En dat ook volhoudt, tot je je begint af te vragen, of ie nou ook koppijn krijgt, van al dat gebonk? En niet ff om het hoekje vliegen, waar de deur naar buiten wagenwijd opestaat!

Nou heeft een bromvlieg een wat beperkt brein (blijkbaar), maar van mensen verwacht je slimmer gedrag (zelfs mijn kat snapt dit soort dingen…). Toch zie ik met enige regelmaat mensen in mijn omgeving bromvliegengedrag vertonen, wanneer ze hardnekkig iemand per telefoon proberen te bereiken. #@% Nog in gesprek….*!!!@#…. ik heb nou al een kwartier geprobeert hem te bellen….&!&*!*%%$#@!@@!!!

En in het zakelijke leven, beschikken deze collega’s toch over een indrukwekkend aantal alternatieven, om die afspraak met die onbereikbare collega te plannen:

  1. Gewoon een voicemail inspreken (vergt bij sommige mensen toch een tweede keer bellen)
  2. Een SMS sturen, via die telefoon die je toch al in je handen hebt.
  3. Via ‘Outlook’ een afspraak-verzoek plannen, eventueel via de ‘Smartphone’
  4. Via e-mail een korte boodschap sturen
  5. En voor de jongeren (van geest) onder ons: een IM-bericht verzenden

Techniek genoeg om ons te helpen met communiceren. Maar blijkbaar hebben we ons gedrag, hoe we met deze techniek omgaan, nog niet helemaal aangepast aan ons intellectueel niveau.

In de zakelijke praktijk lijkt dit gedrag een forse kostenpost op te leveren. Naast het feit, dat uw provider zo vriendelijk is toch iedere keer minstens een starttarief in rekening te brengen, kost dit gewoon tijd. En dat laat ik de verzuimkosten als gevolg van stress door ergernis maar even achterwege…

Wanneer je kijkt naar de gespreksgegevens van een bedrijf, zie je het zo langskomen: bromvlieggedrag… “Gesprekken” van 1, 2, 3 seconden, soms voor wel tientallen procenten van de gesprekken en de kosten.

Vraag blijft, hoe wijs je zo’n bromvlieg door naar die open deur?

Comments ( 1 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *