26
jun

Euro Roaming Rommel

Viviane RedingHet hangt al een half jaar in de lucht, maar eindelijk is het dan zover. Mevrouw Viviane Reding heeft het Euro Roaming Tarief voor mobiel bellen – inclusief een ivoeringsschema – vastgesteld. Hier kunt u het zelf nalezen.

De regeling omvat een zogeheten Eurotarief, geldend binnen de (hele?) Europese Unie, geldend voor gebeld worden en bellen in het buitenland met een mobieltje (Roaming in en -out, in ‘t telekroms). Voor zover ik nu heb kunnen vinden omvat dit een maximaal tarief van 0,49 € per minuut en de helft voor gebeld worden. Er wordt met geen woord gerept over het “startup”-tarief; de start-tik per gesprek, die u aan uw broek krijgt. Dit tarief wil nog wel eens in de buurt van de 0,90 € komen, en lijkt me dus wel substantieel meetellen…

Wat moet u hier nou mee, als rechtgeaarde provider en/of telecommanager van een serieus bedrijf? Het is de bedoeling dat u voor de zomer, of in ieder geval in de zomerperiode met elkaar tot overeenstemming komt over de nieuwe prijzen (die u nog moet krijgen), danwel dat u besluit dat uw huidige prijsafspraken prima zijn. Nou succes dan maar. Overigens kan dit wellicht een reden zijn om uw gehele contract te herzien.

De diverse aanbieders hebben de afgelopen tijd natuurlijk druk zitten rekenen; zij beseffen maar al te goed hoe hun belangen liggen. De gemiddelde telecommanager zal pas nu eens achter de oren krabben. Dat kon ook niet eerder, sterker nog, het is ook nu nog niet duidelijk, wat de consequenties zijn.

Tenzij u precies weet hoe uw belgedrag is, op het niveau van aantallen gesprekken, gespreksduur, tijdstip, oorsprong en bestemming, wordt deze keuze dus een gok.

De transparantie in de markt, het beleidsmatig en economisch verantwoord handelen wordt hiermee weer eens vakkundig om zeep geholpen. Je zou haast gaan denken dat dit een staaltje korte termijn symbool-politiek en scoringsdrang van een Eurocommissaris is.

Het enige doel is de Europese burger te behoeden voor de nare verrassing van een hoge telefoonrekening na een vakantie aan de playa. En zelf dat is twijfelachtig, gezien het late invoeringstijdstip. Maar ja, de PR-machiene van de EC draait gewoon door…

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *