18
dec

Glasvezel meest gebruikt voor WAN

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en daarom is het van oudsher een interessante markt voor bedrijven om telecomdiensten aan te bieden middels vaste verbindingen. Het percentage breedbandaansluitingen in Nederland hoort dan ook bij de hoogste ter wereld. Dit wordt ook duidelijk wanneer wordt gekeken naar het gebruik van Wide Area Networks ([[WAN]]’s) in de Nederlandse zakelijke markt en de verbindingen die hiervoor worden gebruikt.

Van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers in Nederland geeft 60 procent aan, een koppeling te hebben met een andere locatie middels een WAN-aansluiting. [[Glasvezel]] komt binnen deze doelgroep het meest voor: van alle vestigingen met een WAN-aansluiting geven er zes op de tien aan een glasvezelverbinding te gebruiken. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van 7500 interviews met voor IT en Telecom verantwoordelijke functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen.

Verbindingstype dat gebruikt wordt voor Wide Area Netwerk

Bedrijfsvestigingen kunnen een aparte verbinding gebruiken voor het WAN, maar er is ook een groep die middels een [[VPN]]-verbinding over de internetaansluiting is aangesloten op het WAN. Binnen de groep bedrijfsvestigingen die gebruikmaakt van een WAN geeft 71 procent aan gebruik te maken van een of meerdere VPN-verbindingen.

Vestigingen met Wide Area Network

Kijkend naar het onderliggende verbindingstype geeft ongeveer 40 procent van de locaties met een WAN-verbinding aan aangesloten te zijn middels een [[DSL]]-aansluiting. Met name in het mkb komt dit nog veel voor. [[Leased Lines]] komen nog voor bij ongeveer een op de zes bedrijfsvestigingen met een WAN-aansluiting. Alle overige verbindingsvormen komen voor bij minder dan 3 procent van de locaties.

Ingeschakelde providers

[[KPN]] heeft als staatsbedrijf lange tijd een monopoliepositie gehad op de markt voor vaste telecommunicatieverbindingen. Die historische voorsprong is nog altijd zichtbaar. Circa 46 procent van de geïnventariseerde WAN-aansluitingen wordt afgenomen van KPN.

[[Tele2]] vormt momenteel de nummer twee als het gaat om WAN-aansluitingen. Binnen de grootzakelijke markt, de publieke sector en middelgrote organisaties verandert het aandeel van zowel KPN als Tele2 nauwelijks. Voor de nummer drie, [[BT]], ligt dit anders. Deze provider komt met name voor bij vestigingen van multinationals en Fortune 500-bedrijven.

Aandeel leveranciers van WAN-verbindingen

Aandeel leveranciers van WAN-verbindingen

Verschenen in AG op 14 december 2011. Gegevens en onderzoek uitgevoerd door Computer Profile.

 

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *