25
mei

Selecteer het juist abonnement voor mobiel internet

Ondanks dat WiFi op steeds meer plekken beschikbaar is, is een data-abonnement bij een provider voor zakelijk gebruik nog onmisbaar. De consumentenbond heeft de mogelijkheden op een rij gezet en Excentel heeft de resultaten voor zakelijk gebruik geïnterpreteerd en zo nodig aangepast en aangevuld.

Mobiel internet op een smartphone

Gebruik maken van mobiel internet op een [[smartphone]] kan op verschillende manieren; ook zonder abonnement. Hoewel de meeste bedrijven kiezen voor een abonnementsbundel, is de optimale keuze afhankelijk van het verbruiksvolume. Als indicatie kan aangehouden worden dat een Prepaid oplossing of gebruik zonder abonnement alleen voordelig is bij zeer sporadisch gebruik, zoals een paar keer per maand een e-mail versturen.

 1. [[Prepaid]] simkaart: de tarieven lopen sterk uiteen van €0,29 tot €10 per MB.
 2. [[Abonnement]] zonder internetbundel: kosten variëren van €1 tot €2,50 per MB.
 3. Abonnement met internetbundel: kosten variëren van €0,03 tot €0,33 per MB.
 4. Bedrijfsbundel voor internet; kosten vergelijkbaar met abonnementsbundel
De prijs van een abonnement varieert vaak nog sterk met de maximale snelheid. Voor de meeste zakelijke toepassingen is 1-2 Mb/s ruim voldoende. Bedrijfsbundels hebben het voordeel dat ongebruikte tegoeden door andere gebruikers kunnen worden opgemaakt, wanneer zij meer verbruiken dan gepland.

Mobiel internet op een tablet

Mobiel internetten op een tablet kan op dezelfde manier als mobiel internetten met een [[smartphone]]. Met een simkaart of micro-sim die je in de tablet stopt, kun je mobiel internetten via het 3G-netwerk. Deze optie is echter veel minder noodzakelijk dan bij een smartphone. Enerzijds omdat tables vaker op plekken gebruikt worden waar al WiFi aanwezig is (kantooromgeving, vergadercentrum, flexwerkruimtes). Daarnaast kun je ook gebruik maken via het internet van je mobiele telefoon of met een mobiele hotspot.

 • Met [[tethering]] verander je een smartphone in een Wi-Fi hotspot. Met de tablet log je in op deze adhoc hotspot. Je gebruikt zo indirect het mobiele internetabonnement van de smartphone om met je tablet op het web te surfen.
 • Met een mobiele Wi-Fi hotspot. Dit apparaatje maakt contact met het 3G-netwerk via een simkaart die je in het hotspotapparaat stopt. Via Wi-Fi maak je contact met de hotspot.
Bij de eerste optie is geen extra abonnement nodig, waarmee de nodige kosten vermeden kunnen worden.

Mobiel internet op een laptop

Mobiel internet op een laptop kan net als bij een tablet via tethering of via een mobiele Wi-Fi hotspot. Daarnaast kun je voor mobiel internet op je laptop ook gebruik maken van een dongel. Dat is een klein apparaatje met een simkaart erin dat je via usb aansluit op de computer. In de dongel gaat een prepaid simkaart of een simkaart met een abonnement. Via de dongel kun je internetten op het mobiele 3G-netwerk.

Ook hiervoor geldt: geen extra abonnement is vaak de meest voordelige oplossing.

Welke databundel van mobiel internet heb ik nodig?

Dataverkeer wordt afgerekend in MB’s, megabytes. Het is behoorlijk lastig om het (toekomstig) verbruik van alle gebruikers stuk voor stuk in te schatten. Vaak is de meest praktische methode om met 2 of 3 categorieën te werken: licht, middel en zware gebruikers.

Verbruik van data door verschillende typen applicaties

Verbruik van data door verschillende typen applicaties

Met bijgaand overzicht (bron: consumentenbond) kan de gebruiker een idee krijgen van het verbruik van verschillende typen apllicaties. De tabel geeft per activiteit richtlijnen van hoeveel dataverkeer je ongeveer kunt verwachten.

Zoals gezegd; WiFi is steeds breden beschikbaar. De optie om alleen WiFi te faciliteren is voor zakelijk gebruik van laptops en tablets zeker het overwegen waard.

Welke snelheid van mobiel internet heb ik nodig?

De snelheid van mobiel internet wordt uitgedrukt in Mb/s (megabit per seconde). Voor internet op je mobiele telefoon is een downloadsnelheid vanaf 1 Mbps snel genoeg om te kunnen mailen en surfen. Een lagere snelheid is goedkoper, maar sommige gebruikers zullen dat als te traag ervaren. Met een downloadsnelheid van 2 Mbps en hoger heb je snel mobiel internet. Voor mobiel internet op laptops is dit anders; daarvoor is tenminste 2 Mb/s aan te raden.

Belangrijk hierbij is dat de snelheden die providers bieden, theoretische of maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke snelheid van mobiel internet ligt vaak fors lager en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals drukte op het netwerk en het aantal zendmasten in de buurt.

Hoe kan ik het verbruik van dataverkeer monitoren?

Op de maandelijkse factuur van je abonnement kun je zien hoeveel dataverkeer er de afgelopen maand is verbruikt. Dat is echter achteraf en bewerkelijk. Het is handiger om het dataverkeer real time in de gaten te houden.

Nog belangrijker is het de gebruiker bewust te maken van het verbruik. Installeer daarom een datateller-app op de smartphone.

Tips om dataverbruik bij mobiel internet in de hand te houden

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van Wi-Fi. Met Wi-Fi gebruik je namelijk geen data uit je bundel. Als je thuis en op je werk of op school gebruik maakt van Wi-Fi, dan heb je mobiel internet alleen maar nodig voor onderweg. Je telefoon schakelt als het goed is vanzelf over op Wi-Fi zodra er een toegankelijk netwerk in de buurt is.
 • Kies bij mobiel internetten voor de mobiele versie van websites als dat mogelijk is. Het adres begint dan vaak met m., mob. of mobiel. Deze zijn ingericht op bezoeken via mobiele telefoons en kosten minder data dan de normale sites.
 • Gebruik de Wi-Fi hotspots van de providers. Onder andere KPN en T-Mobile bieden die aan. Het is afhankelijk van je type abonnement of gebruik van deze hotspots gratis is.
 • Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit en stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden.
 • Maak geen gebruik van mobiel internet voordat je abonnement is ingegaan. Hiervoor rekent de provider buitenbundeltarieven. De kosten zijn dan relatief hoog en komen bovenop je vaste maandbedrag.
 • Als je zeker wilt weten dat je smartphone geen data gebruikt, schakel dan mobiele data uit in de instellingen.
 • Schakel data[[roaming]] uit in het buitenland. Zo kun je voorkomen dat je ongemerkt data gebruikt in het buitenland.
 • Gebruik een datateller-app om je datagebruik bij mobiel internet in de gaten te houden.
 • Log in op de website van de provider om inzicht te krijgen in je datagebruik.

Bron: Consumentenbond, Excentel.

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *