09
dec

Back-up bestaat niet meer

Het gaat wellicht ver om te roepen dat back-up niet meer bestaat. Integendeel zelfs, het veilig stellen van data en informatie is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Een goede- en stabiele ‘disaster recovery’-omgeving is erg belangrijk voor de beschikbaarheid en integriteit van bedrijfsdata. Echter, traditioneel back-uppen en het in stand houden van (verouderde) tape-oplossingen is inmiddels passé. Met deze traditionele oplossing komen bijvoorbeeld back-up Windows in het gedrang én wordt nog wel eens vergeten of er nog apparatuur in huis is om oude tapes terug te lezen. Door de complexiteit van producten moet een IT-beheerder bovendien bijna afstuderen op het onderwerp back-up. En juist die beheerder heeft wel wat andere zaken te doen.

Datagroei

We back-uppen al sinds jaar en dag onze data om deze veilig te stellen. Daarbij hebben veel organisaties zich ook nog te committeren aan eisen vanuit de business en diverse wet- en regelgevingen. De opgelegde bewaarplicht vanuit deze wet- en regelgeving maakt het vaak technisch al lastig. Procedureel en organisatorisch (denk aan datamanagement) blijkt in de praktijk nog minder makkelijk.

Een bijkomend probleem betreft het voorspellen van de enorme datagroei. Dit vormt vaak al een vraagstuk omdat slechts beperkt inzichtelijk is hoeveel data men daadwerkelijk heeft. Geen enkele organisatie kan derhalve exact aangegeven hoe deze groei zich gaat ontwikkelen. Vijfendertig procent groei per jaar is een vaak gehoord gemiddeld percentage, maar daarbij is nog niet geadresseerd of de groei in applicaties, databases, email of documenten zit. Bovendien, hoe beschikbaar moet al deze data zijn en hoe snel moet de gebruiker deze kunnen benaderen?

Beheersbaarheid

Deze jaarlijkse groei aan bestanden is lastig beheersbaar voor IT-beheerders. Laat staan dat het nog allemaal op de traditionele media is weg te schrijven. Alle deduplicatie-, disk to disk-, en compressietechnieken ten spijt. Tevens weten de beheerders ook vaak niet meer waar alle bedrijfsdata nu precies staat. Dit doordat gebruikers steeds vaker van cloudtechnieken gebruikmaken en op diverse apparaten (laptop, smartphone, tablet) werken is het inzicht waar data geplaatst is vaak zoek.

Vaak wordt gezocht naar oplossingen om de datagroei te kunnen behappen en de grip terug te krijgen. Vaak resulteert dit in diverse point solutions die weer voor een verhoogde beheerlast zorgen. Om dat beheer nu juist beter te borgen, is het zaak om niet alleen naar techniek te kijken.

Oplossing

De sleutel tot succes zit ‘m in simplicity en de keuze om het totale beheer van back-up en recovery niet meer zelf te doen. Met [[Long Term Storage|Long Term Storage (LTS)]] wordt gekeken naar compliancy, storage efficiency en self service. De combinatie van deze drie bepaalt het succes om op een goede manier data veilig te stellen.

Door het combineren van snelheid en betrouwbaarheid met replicatie naar de [[cloud]] zijn tapes overbodig en is tevens de weg vrij om op eenvoudige wijze een uitwijkvoorziening te realiseren, door snel virtuele servers toe te voegen. Bovendien is een grote investering vooraf niet meer nodig door de bewezen dienst tegen ‘[[Pay As You Use|pay per use]]’ af te nemen en maandelijks af te rekenen.

Het eenvoudig, voorspelbaar, veilig en snel inspelen op een variërende vraag naar capaciteit is hierbij één van de belangrijkste doelen. Met de juiste oplossing kun je flexibel inspelen op toe- of afname van datacapaciteit terwijl direct duidelijk is welk effect dit heeft op (periodieke) kosten.

Artikel geschreven door Reno van der Looij, Account Manager bij [[De Ictivity Groep]]

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *