19
mei

Wat WebRTC gaat brengen

Als je aan een technicus uitlegt wat webRTC brengt, dan ben je gauw klaar: niet meer dan een setje protocollen dat al bestond. Om iets te doen wat al mogelijk was: Chatten en online teleconferenties houden met beeld en geluid. Alleen dan gestandaardiseerd en via een browser.

Wanneer je mensen met een internet-hart (brain?) spreekt over [[webRTC]] beginnen hun ogen te glimmen. Een soort heimelijk genoegen: eindelijk gaan we die conservatieve molochs van de telecomlobby verslaan! Met internet kan nu echt alles wat telecomnetwerken al konden. Alleen … nog even de conservatieven uit eigen gelederen (Microsoft en Apple) overtuigen om hun browsers aan te passen.

Mensen afkomstig uit de telecombranche stellen echter laconiek dat ze webRTC allang leveren in hun laatste “Unified Communication Cloud Solution Platform Suite”. Niks nieuws, met een corporate-standaard-plus licentie heb je het zo in huis.

Wie heeft er nou gelijk?

Zoals meestal, valt er voor alle standpunten wel iets te zeggen. Ze missen alleen alle drie een klein stukje, namelijk dat wat ‘de hard werkende burger’ ermee gaat doen. Vergelijk het bijvoorbeeld met HTML.

Net als WebRTC, was HTML in de 90-er jaren was technisch gezien ook geen hoogstandje in de geschiedenis van de mensheid. Het maakte mogelijk dat iedereen op internet (dat toen overigens nog heel klein en academisch was) een opgemaakte pagina met tekst en linkjes kon bekijken. Later werden daar ook plaatjes, invulvelden en knoppen aan toegevoegd. En dat alles voor noppes! Met een gratis “webbrowser” zoals Mosaic en later Netscape kon je nu “surfen”. Het World Wide Web met een GUI was geboren. Tof.

WebRTC doet iets vergelijkbaars. Hoewel technisch gezien niet revolutionair, maakt het wel iets nieuws mogelijk. Iedereen op internet (het World Wide Web) kan hiermee op iedere website niet alleen lezen, plaatjes kijken en klikken op linkjes, maar ook “Real time communiceren”. Audio, video, tekst. Voor noppes dus. Met een gratis webbrowser, zonder plug-in. Binnenkort naar verhoopt met iedere gratis webbrowser. Tof…

Voor een website heb je een web- oftewel HTML-server nodig. Voor de meeste bedrijfswebsites is een standaard webhosting oplossingen voor een paar euro per maand buitengewoon voldoende. Dat zelfde geldt binnenkort voor de webRTC-hosting. Geen dure complexe gelicentieerd communicatie server of platform cloud solution. Gewoon webhosting, inclusief WebRTC, en HTML ( en email, dns, php, perl, cgi, etc.). Tof!

Wat dat gaat brengen is net zo goed te voorspellen als het ‘www’ in 1990 te voorspellen was. Maar er kan veel, dat wel!

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *