07
mei

Flexibiliteit in de private cloud

De private cloud is een prachtige marketingterm. Er zit echter wel een contradictie in. De essentie van een cloud-infrastructuur is een hoge mate van automatisering. Een private cloud (ook wel interne of corporate cloud) is weliswaar een (privé-)infrastructuur, maar die hoge automatiseringsgraad blijft bij veel bedrijven achterwege.

Een [[Private Cloud|private cloud]] gaat voorbij aan flexibiliteit en elasticiteit. Dat blijkt al uit het financieringsmodel. Dit is meestal gebaseerd op investeren: in één keer betalen en afschrijven in drie tot vijf jaar. Een cloud-model kenmerkt zich juist door het betalen voor het gebruik per eenheid. Bijvoorbeeld het aantal gebruikte [[licentie|licenties]] per maand. De private cloud is zo bezien een term zonder inhoud en bovendien niet erg geschikt als vehikel voor de IT-afdeling, om als interne serviceprovider voor de organisatie te dienen. Hoe dan wel?

Het flexibele alternatief voor private cloud

Organisaties die een (private) cloud-model willen adopteren, raad ik aan dat stapsgewijs te doen. Een van de voordelen van de private cloud is dat grote investeringen niet direct nodig zijn. Je wilt als organisatie naar een model met een operationeel karakter (kosten per eenheid per maand). Software is altijd een grote investeringspost. Het is dus een goede eerste stap om die investeringspost te voorkomen en te kiezen voor een flexibel model. Veel organisaties kampen met de onzekerheid over de grootte van het personeelsbestand op termijn. Een flexibel model, waarin sofware meegroeit en -krimpt als het nodig is, past daar prima bij.

Diverse fabrikanten van software bieden dergelijke flexibele oplossingen. Voorbeelden zijn Microsoft met de Service Provider License Agreement (SPLA) en het Office365 programma, of [[Citrix]] met het Citrix Service Provider programma (CSP). Met deze licentievormen is het aantal licenties naar het gebruik periodiek te schalen. Dat zorgt voor flexibiliteit in de private cloud!

Hulp nodig met een stapje op weg naar de ultieme private cloud? Neem dan contact met [[Ictivity]] via [[Ictivity/Contactformulier|Contactformulier]].

Sinds kort is De Ictivity Groep leverancier van Microsoft SPLA en Citrix CSP, de flexibele software modellen van deze fabrikanten. Op die manier helpen we u graag met het inrichten van uw flexibele private cloud.

Comments ( 0 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *